Teemu Määttänen (FI) → NOISESCAPE V2

O projektu

Finský výtvarník Teemu Määttänen vytvořil instalaci, která svým tvarem připomíná všelicos od kopcovité krajiny, až po zvlněný oceán. Přestože struktura sama je zcela statická, iluzivně ji rozpohybuje speciálně navržená projekce.
Přímo před očima diváků se tak odehrává fascinující hra tvarů a barev, které jednou připomínají ornamenty v kaleidoskopu, jindy divoké rostlinstvo vzdálené džungle, nebo třeba elegantní japonské dřevoryty.
V této minimalistické instalaci Teemu Määttänen propojuje organickou projekci se zvlněnou projekční plochou, ale i ručně malované obrazce s počítačem vytvořenou grafikou.

O umělci

Finský umělec Teemu Määttänen se na scéně nových médií pohybuje už deset let. Za tu dobu vytvořil řadu instalací jak pro různé světové festivaly, tak pro galerijní prostory. Mezi lety 2008 a 2014 působil v centru pro divadelní výzkum na univerzitě v Tempere. Jako hostující profesor na Divadelní akademii a Aaltově univerzitě vyučoval například předměty o mediálních technologiích nebo interaktivitě.

Ve své tvorbě Teemu zkoumá vztah mezi prostorem, světlem, barvou a pohybem. Jeho instalace často obsahují interaktivní prvky, díky kterým se přibližují svým divákům a jsou jimi i částečně tvořeny.