Jan Hladil (CZ) → REZONÁTOR

O projektu

Rezonátor kombinuje prvky technologie s filosofickým podtextem, přičemž vše vychází z vědeckého poznání. Jak název napovídá, jedná se o model rezonátoru, tedy základní součásti mechanismu laserového modulu.

Umělec se ale nezastavuje u technické stránky tohoto zařízení, a zároveň rezonátor představuje jako metaforu lidského bytí. Každá lidská bytost totiž podle něj obrazně funguje jako jakýsi sociokulturní rezonátor. Během svého života totiž, stejně jako právě toto zařízení, vnímáme všechny možné vnější vlivy společnosti. Díky zpětné vazbě a reakcím ve svém nitru pak vydáváme zpět své “memetické světlo” a reagujeme, nejčastěji v podobě mluveného projevu.

O umělci

Český vizuální umělec Jan Hladil studoval grafický design a následně supermédia na pražské VŠUP. Během studia intenzivně pracoval na ovládnutí celého procesu tvorby videa ve všech podobách. Působí jako VJ a věnuje se videoinstalaci a tvorbě obsahu pro audiovizuální label Lunchmeat. Kromě toho spolupracuje například s Laternou magikou na Nové scéně Národního divadla. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na interpretaci sociálních, kulturních ale i fyzikálních procesů, které specifickým vizuálním ztvárněním převádí do uměleckého způsobu poznání. Svá audiovizuální díla představil například v Národní galerii, Centru současného umění DOX, Galerii hlavního města Prahy, Chemistry Gallery a Galerii Zdeněk Sklenář.