Yasuhiro Chida (JP) → Brocken 5.1. / 2016

O projektu

Instalace Brocken 5.1. vychází z jevu, kterému se říká brockenské strašidlo, nebo také horský přízrak. Tento přízrak se objevuje vysoko v horách, kdy horolezec stojí zády ke slunci a dívá se z hřebene hory do mlhy. Vznikne tak ohromně zvětšený stín pozorovatele, obklopený duhou. Interaktivní objekt, do kterého diváci vstupují, je protnut 60 000 děrami, které vytvářejí iluzi, kdy divák jako by letěl noční oblohou. Brocken 5.1. také naráží na téma absolutní tmy, tedy komodity, která je zejména ve velkých městech zcela nedostatková.

Brocken 5. 1. bylo poprvé představeno v rámci projektu DEPO2015 v Plzni a následně tamtéž na festivalu BLIK BLIK 2016. V obou případech se instalace u diváků setkala s velkou oblibou.
Interaktivní objekt ovlivňuje i denní světlo a instalaci je tedy možné navštívit a vyzkoušet i před setměním.

O umělci

Japonský umělec Yasuhiro Chida původně vystudoval architekturu na Musashino Art University. Zajímají ho specifická témata, jako je vědomí prostoru nebo změny somatického vnímání. Součástí jeho pracovního procesu je příroda, ve které se často pohybuje, a také ji zahrnuje do své tvorby. Na své instalace nechává působit různé přírodní síly, jako například pohyb slunce po obloze během dne.