David Vrbík (CZ) → STRUNY / 2016

O projektu

Laserová spektakulární struna Davida Vrbíka je unikátní aparát na pomezí hudebního nástroje a uměleckého objektu. Jedná se o paprsek světla, který se díky nejnovějším technologickým principům při dotyku chová jako skutečná struna v hudebním nástroji – rozechvěním vytváří zvuk, který následně přirozeně doznívá.

Vznikla v roce 2008 a její vývoj pokračuje do dnešních dnů. Poprvé se objevila na plese k zahájení Českého předsednictví EU v Bruselu. V roce 2012 pět strun symbolizovalo olympijské kruhy při otevření Českého olympijského domu na LOH v Londýně, půvabnou úlohu má v klipu Evropa skupiny WWW a v roce 2013 se představila i na Bratislavské Noci výzkumníkov.

Za zmínku stojí i použití tohoto systému k pořizování laserových fotografií. Paprsek skenuje prostor, odražené světlo je převedeno na audiosignál a zapisuje se do bitmapy.

O umělci

Audiovizuální umělec David Vrbík začal svou tvůrčí kariéru u hudby. V devadesátých letech komponoval skladby pro taneční divadlo, později se ale začal věnovat i animacím a například programovat jevištní technologii. Je zakládajícím členem taneční skupiny TOW, která oslovila taneční komunitu svým přístupem k technologiím, zejména synchronizací audia, světel a laserových projekcí.

V roce 2004 spolu s legendou hiphopové a graffiti scény Vladimírem 518 založil multižánrový projekt SPAM, kde se věnuje výzkumu možností audiovizuálního jazyka. Od té doby má SPAM za sebou několik představení. Dobře ho znají i návštěvníci SIGNALu, kteří si z prvního ročníku jistě pamatují Interpretaci černobílých struktur Zdeňka Sýkory na Kampě.