Jaroslav Bejvl ml. (CZ) → Imaginace dialogu – Klasický/neklasický dialog

O projektu

Dialog probíhá mezi dvěma levitujícími lustry, které zároveň komunikují s kolemjdoucími a rozvíjí jejich fantazii. Klasický lustr se v tomto kontextu stává objektem oproštěným od konvencí. Instalace spojuje klasický prvek – svítidlo MT s moderní technologií programově řízené světelné LED technologie. LED programované světlo dokáže svým pulsováním rozpohybovat jindy statický objekt. Samotný projekt je tvořen s nadsázkou hry, která je založena na přednosti firmy Preciosa- řešit technicky náročné projektové realizace.

O umělci

Jaroslav Bejvl ml. působí jako šéf designer společnosti Preciosa, pro kterou osvětlení navrhuje už od roku 1986. Své řemeslo zdědil po otci a zdokonaloval během studia pod vedením profesora F. Nováka a J. Pulkrábka a stáže v americkém Seattlu.

Jeho tvorba získala řadu ocenění. Mezi prvními lze jmenovat Good Design 1991 Award za soubor halogenových svítidel Nasua, z nedávných pak cenu veřejnosti Czech Grand Design 2011. V roce 2012 byl vybrán mezi TOP 50 nejvlivnějších designérů Středního východu.