← Zpět na aktuality
← Zpět na aktuality

Měsíc či Země? Odpověď najdete dnes večer na Strahově

26. 5. 2021 → Out of Signal

Víte, že dnes bude na obloze k vidění superúplněk? A nejen na ní. Od 21:30 do půlnoci bude na strahovské odvětrávací věži zářit instalace View from the Moon od Joanie Lemerciera. Neváhejte, toto vizuálně podmanivé dílo můžete vidět jen dnes!

Nebyli bychom to my, abychom něco nevymysleli k tak magickému astronomickému jevu, jako je superúplněk. V posledních dvou dnech jste si mohli všimnout tajemných projekcí na fasádách některých pražských staveb, které dnes od 21:30 do půlnoci doplní superúplněk na strahovské odvětrávací věži. To vše je součástí instalace View from the Moon od francouzského umělce Joanie Lemerciera, kterou je možné vidět pouze dnes.

© Dušan Vondra
© Dušan Vondra

O instalaci

Země či Měsíc? Toť oč tu běží. Na první pohled se může zdát, že sledujete projekci Měsíce. Při bližším zkoumání si však všimnete drobných nečekaných a nepravidelných detailů, které jsou tvořeny jemnými stíny a reliéfy. Spatříte kontury kontinentů, moří a oceánů, které jsou charakteristické pro planetu Zemi. Monochromatický kontrast pak výmluvně odhaluje absenci atmosféry a postupné mizení oceánů. Jen vy sami určujete, co přesně vidíte a jak se zachováte. Joanie Lemercier vyzývá k zamyšlení se nad možnou budoucností planety Země. Svou prací se světlem a prostorem si vás podmaňuje, nutí k zastavení a kladení si nepříjemných otázek.

© Dušan Vondra

 

© Dušan Vondra

O umělci

Joanie Lemercier je francouzský ekologický aktivista a vizuální umělec, který se ve své tvorbě zaměřuje na světelné projekce v reálném prostoru. Zajímají ho geometrické struktury, vzory a minimalistické formy. Společně s Yannickem Jacquetem, Romainem Tardym a Olivierem Ratsim založil audiovizuální kolektiv AntiVJ, jehož instalaci jste mohli vidět na Signal Festivalu v roce 2017.

© Dušan Vondra

Toto oslňující dílo je součástí tématu Plan C, které jsme zvolili pro letošní rok. Plan B nevyšel a ročník Signalu 2020 nebyl realizován. V jeho návaznosti Plan C ukazuje na problémy, které trápí naši planetu a naši společnost. Reaguje na pandemii a přináší Signal našim návštěvníkům i během roku. Velký Plan C Vám odhalíme letos v říjnu.