Michal Škapa (CZ) → Neon

19 - 23 hod

O projektu

Ze tmy se rodí silueta člověka, jeho kostra, nervový systém, přeneseně jeho tělo a duch. Michal Škapa svým objektem navazuje na historii Atria na Žižkově, na tragická období morových epidemií a válek a na upínání se obyvatelstva k víře.

Svítivost v neonových trubicích způsobuje plyn, který Michalu Škapovi posloužil jako metafora neviditelného ducha místa.

Použití neonových trubic je pokračováním známé autorovy tvorby, ve které skládá malbu a neony v jeden celek. Vedle toho se odkazuje na silnou tradici neonových poutačů, bez kterých si prvorepublikovou Prahu skoro ani nelze představit.

Instalaci v prostoru Atria doplňuje objekt Vlajka, malý příspěvek ke stému výročí republiky.

O umělci

Michal Škapa patří k nejvýraznějším autorům české graffiti scény. Působí v okruhu autorů legendární pražské Trafačky a ateliér má již jedenáct let v MeetFactory. Jeho volná tvorba sahá od muralů, přes akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice až po site-specific instalace a prostorové objekty. Je spoluzakladatelem sítotiskové dílny Analog!Bros a blízkým spolupracovníkem labelu BiggBoss.

Podporuje

  • Praha 3

  • Atrium Žižkov