Barbora Šlapetová & Lukáš Rittstein (CZ) → Paralelně spolu

19 - 23 hod

O projektu

Základem tohoto filmovo-sochařského objektu je podélně rozříznutý automobil. Strany řidiče a spolujezdce jsou v něm symbolicky zaměněny, a ztrácejí tak původní smysl. Přesto v novém kruhovém spojení plují časoprostorem paralelně spolu. Prapodivný výjev rámuje kruhová záře filmového obrazu sledující jednoho z posledních náčelníků přirozeně se procházejícího uprostřed globalizační matérie.

Instalace je metaforou současného světa, kde se vyspělé technologie střetávají s archetypálními kulturami a náboženstvími. Svět umělé inteligence na straně jedné paradoxně doplňuje život v té nejzákladnější archaické podobě na straně druhé.

Kam směřuje toto podivné vesmírné plavidlo a kdo ho řídí?

Filmová část instalace vznikla za podpory: Eallin Motion Art, MCAE, Státní fond kinematografie, ICS, Advance Investments, FotoŠkoda, Fotonova, Barrisol, OAKS Consulting, Bang, České sítě.

O umělci

Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein patří již 20 let mezi nejviditelnější umělce na české scéně. O tom svědčí i prestižní Cena Jindřicha Chalupeckého nebo Magnesia Litera za knihu Proč je noc černá. Svými díly reprezentovali Českou republiku i na mezinárodních výstavách EXPO Shanghai 2010 a EXPO Milano 2015.

Tématem jejich společných multimediálních projektů je střet posledních přírodních národů s globalizovanou civilizací, vycházející z jejich opakovaných expedic na Západní Papuu.

Podporuje

  • GHMP