Jakub Pešek (CZ) → Intensive reflections on modernity

  • Instalace

O projektu

Intensive reflections on modernity je site-specific architektonickou expanzí audiovizuálního díla do veřejného prostoru. Autor rozšiřuje abstraktní grafické vzory pomocí volumetrického světla laseru do třetího rozměru. Využívá pohyb, objem a rytmus. Změny v dynamice, kolize nebo komplementární trajektorie vytváří světelnou choreografii a scénář, ve kterém nové konfigurace a tvary ostře kontrastují s předcházejícími scénami. Čtyři výkonné lasery zde operují zhruba 10 metrů nad hladinou Vltavy. Celý systém pracuje se základními geometrickými prvky jako je bod, úsečka nebo kružnice. Podstatou instalace je absolutní až popisný synchron pohybu laserových paprsků a zvuku. Dokonalá synestezie, kterou dílo nakonec dekonstruuje svým vlastním jazykem.

Důležité oznámení: Vzhledem k probíhající pietní akci na Žofíně je od 19 hodin u instalace Intensive reflections on modernity na Smetanově nábřeží vypnut zvuk na Mostu Legií a na Smetanově nábřeží je ztlumený tak, aby nenarušil pietní atmosféru.

O umělci

Jakub Pešek je light designer, vizuální umělec a scénograf, který dlouhodobě zkoumá možnosti práce se světlem ve vztahu k prostoru. Vede kreativní studio Lunchmeat, jež se pohybuje na pomezí umění a moderních technologií. Je rovněž zakladatelem Lunchmeat festivalu zaměřujícího se na elektronickou hudby a nová média. O hudební složku projektu se postaral zvukový designér, producent a skladatel Aitcher Clark. Jeho hudba obsahuje vyváženou směs křehké citlivosti a brutálních schopností tlumené fyzikality, melancholického proudu jemných harmonií, inteligentních beatů s napětím, které postupně vystupují až k okraji otevření neznámému. Kromě svého sólového projektu pod vlastním jménem Aitcher Clark je také členem trip-popového projektu Anakver a elektronicko-techno-industriálního dua LOFN.

Podporuje

  • ING