Signal Transmit

O projektu

Werichova vila – panelové diskuze | Nosticova zahrada – Piknik na planetě Giegling

12. 10. 2019, 15:00 – 19:00  

Signal Transmit je platforma pro digitální kulturu, audiovizuální umění, vzdělávání a technologie. Vedle pořádání workshopů a přednášek se věnuje i produkci audiovizuálního umění a performance. V rámci letošního Signal Festivalu uspořádá Transmit edukační a hudební program v sobotní odpoledne 12.10. ve Werichově vile a nedaleké Nosticově zahradě. 

1. WERICHOVA VILA

Signal Festival je definován zejména uměním, technologiemi, veřejným prostorem a společností a právě těmto pojmům se ve spojení s tématem letošní ročníku festivalu se chce na půdě Werichovy vily Transmit formou tří panelových diskuzí věnovat.

revoluce v umění?

začátek: 15:00

První panelová diskuze se pod vedením moderátora Saši Michailidise bude věnovat vývoji přístupu k umělecké tvorbě v posledních třiceti letech a pohledu pozvaných umělců na jeho další budoucnost. Do této panelové diskuze přijalo pozvání pět výrazných umělců různých generací a uměleckých metod, jejichž tvorbu je možné vidět i v rámci letošního ročníku Signal Festivalu. Představí se vám David Kořínek a Jiří Franta z umělecké skupiny Rafani, dále Andrej Boleslavský, Pavel Korbička a Tereza Bartůňková. 

spasí nás technologie? 

začátek: 16:30

V panelové diskuzi o revoluci v technologiích jsme se rozhodli propojit téma technologií a životního prostředí/veřejného prostoru. Možnou budoucností a revolučním přístupem k řešení klimatických problému může být ovlivňování klimatu skrze technologické řešení neboli geoengineering. V rámci této panelové diskuze bychom chtěli představit dva české projekty, které se této tématice věnují. Prvním z nich je HITECARLO, výzkumný projekt na Ústavu plynných a pevných paliv a ochrany ovzduší, který řešil zachytávání CO2 z atmosféry v ČR. Tento projekt bude  zastupovat pedagog VŠCHT ing. Marek Staf. Druhým projektem je autonomní systém S.A.W.E.R., který bude hlavní atrakcí českého pavilonu na Expu 2020 v Dubaji. Jedná se o vynález českých vědců, kteří vyrábějí na poušti vodu ze vzduchu. Za tento projekt přijal pozvání do panelové diskuze ředitel UCEEB doc. Ing. Lukáš Ferkl, Ph.D.

po sametu

začátek: 17:30

České dějiny neskončily rokem 1989. Třicet polistopadových let zásadně formovalo naši současnost, ale dnešní teenageři a dvacátníci vnímali události devadesátých a nultých let jen zprostředkovaně či dětskýma očima, a jsou proto pro ně už také historií. Co se o nich doslechli doma a ve škole, a jak se na vývoj polistopadového Česka dívají? To jsou otázky, na které odpovídá nejen nová podcastová série Radia Wave Po sametu, ale i debata Vítka Svobody a Hany Řičicové s výraznými tvářemi české generace Z v rámci Transmitu. 

Program probíhá pouze v češtině.

 

2. NOSTICOVA ZAHRADA

Piknik na planetě Giegling 

V Nosticově zahradě představí v rámci Signal Festivalu slavný německý label současné elektronické hudby Giegling audiovizuální instalaci plnou kinetických soch odkazujících ke 100 letému výročí vzniku revoluční umělecké školy Bauhaus. Pro sobotní odpoledne si label připravil speciální vystoupení uprostřed svých kinetických děl, které vás pozve k jedinečnému hudebnímu pikniku na planetě Giegling. Piknikové koše s sebou.

Vstup na veškerý program v rámci Signal Transmit je zdarma.

O umělci