Michal Škapa (CZ) → Světlonoš

19:00 → 24:00
  • Objekt

O projektu

Pražská tržnice slaví 125 let. Michal Škapa vytvořil k této příležitosti nový rozměrný neonový objekt. Samotnou inspirací mu byly sochy u vstupu Pražské tržnice. Kresba býka a jeho lidského průvodce je proměnlivá. Postupným rozsvěcováním a zhasínáním se animuje. Býk symbolizuje sílu a nespoutanou vášeň. Lidská postava představuje jakéhosi světlonoše, se kterým se snadno můžete vydat do neprobádaných končin a směle vykročit vstříc neznámé budoucnosti – tedy stejně jako Pražská tržnice, která svou novou éru zažívá právě teď.

Neonová realizace pro Pražskou tržnici byla pro umělce velkou výzvou. S médiem neonu pracuje posledních pět let. Pamatovat si jej ostatně můžete také ze Signal Festivalu 2018 z prostoru Atrium na Žižkově. Neonové trubice Škapa často propojuje se svým volným uměním v kombinaci s plátny či jako samostatný prvek pro stavbu komplexních objektů. Objekt Světlonoš je ostatně složen rovnou ze 150 neonových trubic.

O umělci

Michal Škapa patří k nejvýraznějším autorům české graffiti scény. Působí v okruhu autorů legendární pražské Trafačky a ateliér má již jedenáct let v MeetFactory. Jeho volná tvorba sahá od muralů, přes akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice až po site-specific instalace a prostorové objekty. Je spoluzakladatelem sítotiskové dílny Analog!Bros a blízkým spolupracovníkem labelu BiggBoss.

Podporuje

  • Za podpory

    Pražská tržnice