Kateřina Blahutová (CZ) → Živý les

19:00 → 24:00
  • Instalace

O projektu

Královská obora. Místo, které zná každý jako Stromovku. Kousek romantizované představy divokého lesa rozumně umístěné do městského prostředí. Místo, kde má člověk navrch nad přírodou. Dokonale upravená jezírka a stezky, pečlivě osázené květy a větve zastřižené do podoby, která naplňuje lidský ideál uhlazené přírody, jež je prostorem pro zábavu a rekreaci. Člověk je tvůrcem, správcem a uživatelem. Skoro by se zdálo, že problémy současné krajiny jsou parku Stromovka na míle vzdálené. Kousek zdevastovaného lesa proto přímo před zraky návštěvníků obory přináší instalace Živý les. Mrtvý les konfrontuje návštěvníky s palčivým problémem české krajiny, jejíž zdraví bylo narušeno souhrou nešťastného hospodaření posledních staletí a dopady globální klimatické situace. Uplynulé měsíce nám ukázaly, jak snadno se mohou změnit naše plány. Plan A nebo B někdy nestačí. Musíme proto zkusit Plan C. Není nejrychlejší, není nejjednodušší nebo nejpohodlnější. Vyžaduje naši odhodlanost a aktivitu. Společným úsilím však můžeme krajinu zachránit. Návštěvníci totiž mohou v rámci instalace společně vnést do mrtvého lesa život a zároveň tak přispět na výsadbu vhodných nových stromů do krajiny. Instalace je koncipována jako znovupoužitelná. V budoucnu se vydá na cesty, aby mohla na různých místech generovat prostředky pro organizace, které se dlouhodobě zabývají obnovou lesů. Na Signal Festivalu zažije svou slavnostní premiéru. Zapojte se a zkuste les udržet živý společnými silami.

Projekt je vítězem otevřené soutěže Signal Calling, která vzniká ve spolupráci s PrusaLab.

O umělci

Kateřina Blahutová je multidisciplinární designérka, absolventka Fakulty architektury ČVUT v Praze. Studovala taktéž multimédia a scénografii na benátské IUAV. Zaměřuje se na světlo a prostor, a to jak ve fyzické, tak virtuální či digitální formě. Soustředí se na dialog mezi přírodou a vedlejšími účinky existence lidské civilizace. Udržitelnost je jedním z hlavních principů autorčiných projektů, jejichž škála sahá od architektury a designu interiéru, přes scénografii, interaktivní instalace, světelný design, živé vizuály (Midi Lidi, Katarzia) po video. V roce 2017 přesídlila do Reykjavíku, kde se stala součástí experimentálního kolektivu RASK.

Spolupracující umělci: Václav Blahut (spoluautor návrhu), Barbora Dehaen Polcerová (Enchanted Lands, zvuk), Julia Parchimowicz (design).

Podporuje

  • Partner instalace

    ČT art

  • Partner instalace

    by Prusa Research

  • Partner instalace

    Sázíme stromy