AV Extended (Jérémie Bellot, Josselin Fouché, Ena Eno) (FR) → Iris

19:00 - 24:00
  • Videomapping

O projektu

Naše vidění světa závisí na světle. Jako lidské bytosti vnímáme v podstatě jen to, co je viditelné. Oko se tak stává nástrojem interpretace reality ve všech formách a barvách. Je to ale pravda? Stačí to? Jak vnímají svět kolem sebe zvířata? Je oko skutečně zdrojem iluzí? Dokážeme vidět skutečnou pravdu? A jsme si vůbec jisti svým vlastním vnímáním? Nejen takové otázky klade videomapping francouzského vizuálního kolektivu AV Extended, který doprovodí hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Projekce tak představuje podobné propojení mezi Francií a Českem, jakým je jejich vzájemné předání předsednictví v Radě Evropské unie.

Zahraniční program Signal Festivalu 2022 vzniká díky podpoře Nadace PPF

O umělci

Kolektiv AV Extended tvoří architekti, grafičtí designéři, hudebníci i inženýři. Pomocí nových technologií a umění přináší pohlcující zážitek z architektury stojící na pomezí reálného a virtuálního světa. Věnují se tvorbě uměleckých děl, jimiž se snaží zlepšit či odhalit vztah mezi architekturou a lidskou společností. Klíčovou osobností kolektivu je digitální umělec a architekt Jérémie Bellot, který navrhuje a vytváří architektonické, světelné a zvukové instalace, v nichž se zabývá rolí světla a vnímání prostředí skrze imerzivní audiovizuální díla.

Za pseudonymem Aid Kid stojí muzikant, skladatel, producent a DJ Ondra Mikula. V dubnu 2015 vydal ve vlastní režii eponymní debutové album, které vzbudilo pozitivní kritický ohlas (vč. ceny Vinyla pro Objev roku). Na druhé desce, Cinematographer’s Journal (2019, BiggBoss), Aid Kid opouští klubový sound a zkoumá ambientní plochy, piáno a živé nástroje. Třetí deska Collection (2021, Addict Sound) je pak návratem k tanečně laděné elektronice. V současné době působí v audiovizuálním kolektivu Lunchmeat, věnuje se filmové a scénické hudbě nebo proniká do galerijních prostorů. Jako producent se výrazně podílel na mnoha úspěšných albech, jako je např. Řeka Lenky Dusilové (2020, Animal Music, 3x cena Anděl) nebo Září kapely Zvíře jménem Podzim (2019, Indies, 2x cena Anděl). Mezi jeho pravidelné spolupracovníky patří Pjoni, Katarzia, Oliver Torr nebo Viah. Živě vystupuje v kapelách Kittchen a Zvíře jménem Podzim, v improvizačním uskupení GTA Soundsystem (s Davidem Herzigem a Oliverem Torrem) nebo po boku Lenky Dusilové či Katarzie. Sólové koncerty staví na improvizaci svých skladeb s pomocí analogového i digitálního hardwaru. V rámci eklektických DJ setů se zaměřuje na aktuální klubové trendy, experimenty, ale i poslechovou elektroniku.

Podporuje

  • Patron instalace

    Mercedes-Benz

  • Partner instalace

    Česká televize

  • Partner instalace

    Rebeam

  • Za podpory

    Vision Factory

  • Za podpory

    Praha 2

  • Za podpory

    Farnost u kostela sv. Ludmily