Pavla Beranová a Tereza Bartůňková (CZ) → Krajina levitace

19:00 - 24:00
  • Instalace

O projektu

Skrýt se, odletět, být lehčí než vzduch, vlát, vznášet se. Instalace Krajina levitace přináší kousek světa na pomezí snu a skutečnosti, obydleného bytostmi, které se vzpírají gravitaci. Její první podoba vznikla pro výstavu Galerie hl. m. Prahy s názvem Club as a Shelter. Nyní se dostává do exteriéru, bližšího kontaktu s živly a kulis magického nočního Klementina.

Autorská dvojice Tereza Bartůňková a Pavla Beranová pracuje s nehmotnými prvky, jako je světlo, vzduch a helium. Hmotné materiály volí jen lehké a proměnlivé – fólie a látky s různým stupněm průhlednosti. Důležitou roli hraje i voda, mlha a také vítr, který vnáší do instalace potřebný prvek nepředvídatelnosti.

Zvukový design Jana Buriana spojuje vše v jeden harmonický celek. Sleduje neznámý jazyk levitujících bytostí a krajinu jako bytost. Osciluje tak mezi jazykem a krajinou. Instalace Krajina levitace je oslavou lehkosti.

O umělci

Pavla Beranová je světelná designérka. Spolupracuje s architekty, věnuje se výstavnímu osvětlení, scénickému svícení a světelným instalacím. Pracovala jako světelná designérka ve studiu ACT lighting design v Bruselu. Nyní žije v Praze, ale pravidelně se podílí na tanečních představeních, koncertech a operách v Holandsku a Belgii.

Tereza Bartůňková je vizuální umělkyně pohybující se v oblasti scénografie, ilustrace, grafiky a světelných instalací. Je absolventkou magisterského studia oboru scénografie KALD DAMU. Zabývá se především tvorbou autorských projektů s důrazem na audiovizuální složku. Spolupracuje s předními českými divadly i na menších experimentálních projektech.

Jan Burian je hudební skladatel a zvukový designér. Spolupracuje s divadelními, filmovými, výtvarnými i hudebními tvůrci u nás i v zahraničí.

Ondřej Eremiáš je designér a výtvarník, u kterého se snoubí jak technické, tak umělecké schopnosti. Jeho doménou jsou létající, heliem plněné objekty, ať už konkrétní (například vzducholodě), anebo zcela abstraktní. S jeho díly se setkáte na divadle, velkých koncertech, ale třeba i olympijských hrách. Často se účastní společných projektů s dalšími umělci, a to i na poli čistě výtvarného umění, designu, architektury a scénografie.

Podporuje

  • Za podpory

    Národní knihovna ČR