Federico Díaz (CZ) → Concrete Layers

19:00 - 24:00
  • Satelity
  • Objekt

O projektu

Prastará soutěska mezi ultramoderními stavbami Centra Bořislavka. Vysokopevnostní beton i prehistorická minulost místa. Dílo Aerial (Na Horu) odkazuje na historickou obchodní stezku, která zde kdysi bývala. Stezka vedla uprostřed lesů a luk, horským průsmykem, místem, kudy mohl člověk relativně bezpečně překonávat náročné přírodní překážky. Federico Díaz vytvořil tvar připomínající přirozenou formaci skály, zkamenělých stromů nebo útvary podzemních stalagmitů. Aerial tak sám reprezentuje běh času. Přestože je statický, zdá se, že je v ustavičném pohybu, vyrůstá z vodní nádrže a po jeho povrchu stéká voda. Socha váží 57 000 kilogramů a měří 7,5 metru. Vznikla zcela novou technologií robotického vrstvení betonu, kterou Federico Díaz se svým týmem vyvíjel několik let. Je vyrobena z vysokopevnostního betonu, přičemž právě on umožnil vytvořit takto subtilní a zároveň monumentální dílo.

Objekt Aerial (Na Horu) bude během Signal Festivalu oživen videoprojekcí (jejím autorem je Jan Hladil) a zvukovými performancemi, které autoři připravili speciálně pro tyto festivalové večery. Výjimečnou a zcela novou vrstvu této sochy budou tvořit kompozice zvuků vznikajících pomocí dotýkání se jejích roboticky fabrikovaných betonových struktur. Takto zahrané a zaznamenané skladby jsou základem titulu vinylové desky Concrete Layers, která bude vydána k této příležitosti a jejímž autorem je hudebník Jonáš Rosůlek. Nahrávka tematizuje vztah člověka ke krajině, jejím morfologickým a geologickým vrstvám, a zamýšlí se nad architekturou, řemeslem i možnostmi stavby pomocí softwarových algoritmů a umělé inteligence. Obsahovat bude celkem čtyři skladby – Concrete Layers, Foundation, New Materiality a Permanent Structures.

Signal Satelity jsou díla, která pracují s digitálními nástroji, modelováním a konstrukcí. Jedná se o díla mimo trasy festivalu, jež je možné navštívit kdykoli. Během festivalu však ožijí speciálním světelným programem. Jde také o díla, která souzní s letošním festivalovým tématem, kterým je Ekosystémy: Průzkum.

O umělci

Federico Díaz je konceptuální a multimediální umělec, který patří k průkopníkům užívání nových médií v umění a řadí se současně mezi nejvýraznější umělce v této oblasti. Během studií opustil tradiční výtvarné techniky, jako je malba, kresba i sochařství, a ponořil se do světa nových médií a moderních technologií. Mezi lety 2007 až 2014 vedl Ateliér supermédií na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Díaz se zaměřuje především na člověka a jeho vztah ke světu v dnešní informační a odosobněné době a zajímají ho přitom souvislosti mezi umělým a přírodním světem. Snaží se zhmotnit entity jako světlo, pohyb či energie, které jsou jinak prchavé a nehmatatelné. Je jedním ze zakladatelů společnosti So Concrete, která se specializuje na inovativní sochařská, architektonická a produktová řešení v oblasti 3d tisku betonu.

Jan Hladil je český vizuální umělec, který studoval grafický design a následně supermédia na pražské VŠUP pod vedením Federica Díaze. Působí jako VJ, projekční technik a videooperátor, věnuje se mappingovým projekcím, audiovizuálním instalacím a tvorbě obsahu pro label Lunchmeat, firmu Vision Factory a Signal Productions. Jako autor spolupracuje s Laternou magikou na Nové scéně Národního divadla. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na interpretaci sociokulturních, ale i fyzikálních procesů, které svým specifickým vizuálním ztvárněním převádí do uměleckého způsobu poznání. Hladilova díla byla k vidění například v Národní galerii, Centru současného umění DOX, Galerii hlavního města Prahy nebo Chemistry Gallery.

Jonáš Rosůlek studoval scénografii na JAMU, později v ateliéru Supermédií na UMPRUM. Pracuje jako mistr zvuku v Českém rozhlasu. Od audiovizuální tvorby se postupně uchýlil především k audio tvorbě. V minulosti působil v několika hudebních projektech (Ethno Service, Popper-C, Fremeni atd.), spoluzaložil studio NEEDLES a kolektiv City Surfer. Dělal hudbu k několika divadelním představením, audiovizuálním performance a krátkým filmům. V současnosti se věnuje hlavně nově vznikajícímu hudebnímu projektu PIANO DI EMERGENZA.

Podporuje

  • Patron instalace

    KKCG

  • Patron instalace

    KKFF

  • Patron instalace

    Aricoma

  • Patron instalace

    Bořislavka Centrum