Ksawery Komputery (PL) → FLUX 2023

19:00 - 24:00
  • Karlín/Holešovice
  • Interaktivní instalace

O projektu

Současné technologie posouvají limity možností komunikace mezi lidmi. Setkání s přáteli skrze webové kamery se zdají být skoro taková, jako bychom spolu seděli ve stejné místnosti. Signál, který nás dostává k tomuto virtuálnímu stolu, a nesmírné množství dat přenášených prostorem jsou přitom skoro nepostřehnutelné. Instalace FLUX využívá techniku digitální interakce na maximum. Ksawery Komputery pro ni sestavili vlastní systém softwaru i hardwaru. Může tak využít nejvyšší možný potenciál programovatelných LED ve velkorysém měřítku. Celý program je řízen kódem a je synchronizován s prostorovým zvukem. Vertikální válcovitý tvar objektu, čtyři vysokorychlostní kamery a osmikanálový zvukový systém produkují silný imerzivní prožitek, který odhaluje skryté algoritmy, jež rychlostí světla tvarují naše online setkání.

Jak FLUX popsal ChatGPT

FLUX je triumfem umění a technologie – svědectvím našich schopností spojovat fyzické a digitální, překračovat hranice a osvětlovat svět dosud nepředstavitelnými způsoby. Je připomínkou, že i ve světě pohybujícím se rychlostí světla je energie lidské kreativity nadále neomezená.

O umělci

Ksawery Kirklewski je umělec, kreativní kodér, absolvent Akademie výtvarných umění v Gdaňsku a zakladatel projektu Ksawery Komputery. Je autorem interaktivních instalací, generativních animací, hudebních videoklipů, phygital soch, které spojují online (digital) a offline (physical) zážitek, a realizací ve veřejném prostoru. Ve své práci využívá nejnovější technologie, programování, reklamní i televizní techniku a zaměřuje se zejména na generativní umění a net art. Jeho interaktivní světelná instalace FLUX se představila mimo jiné návštěvníkům Miami Art Week, série phygital soch CTRL_DAT byla vystavena v Galerii Kate Vass v Curychu.

Podporuje

  • Za podpory

    Národní památkový ústav

  • Za podpory

    Polský institut