Jan Kaláb (CZ) → Irideus Bulla

19:00 - 24:00
  • Centrum
  • Objekt

O projektu

Sochařská instalace Irideus Bulla Jana Kalába rozehrává s divákem ambivalentní hru. Struktura geometrické abstrakce přesně matematicky vypočítaného objektu, zkonstruovaného podle zákonů fyziky a statiky, barevné harmonie a pravidel perspektivy, má být přece statická a pevná. Paradoxem těchto exaktních parametrů ale je, že se objekt nechová jako chladný a nehybný monument. Právě naopak. Jeví se jako nějaký biologický druh, kostra či článková schránka, která ještě pulsuje, dýchá, možná i právě ožívá. Dynamická, ale přitom jemná energie světla vše ještě více dramatizuje. Objevili jsme na pražském náměstí neznámého tvora z dávných dob? Nebo jsme se stali svědky přistání neidentifikovatelného létajícího objektu z jiného ekosystému, než je ten náš, pozemský?

Instalace Irideus Bulla nabízí prostor pro vlastní imaginaci. Netvrdí nám, jaký náš svět je nebo jaký má být. Vyzývá nás, abychom se nebáli vidět neviditelné, abychom vnímali harmonii i tam, kde všichni ostatní na první pohled spatřují jen pouhý chaos.

Autorem hudby k instalaci je Petr Kaláb.

Objekt se nachází před Nákupním centrem Palladium.
Doporučení:
Prostor mezidveří vstupu do nákupního centra Palladium z náměstí Republiky oživil výrazný designový prvek – světelná instalace z dílny významné české společnosti. Jedná se o dynamickou instalaci složenou z více než 500 skleněných trubic, která pracuje s proměnami barev a vytváří tak unikátní světelnou show. Světelnou instalaci složenou dokonce ze 700 skleněných trubic z čirého a matného křišťálu je možné obdivovat také v prostorách vstupu do Palladia ze stanice metra Náměstí Republiky.

O umělci

Jan Kaláb je český výtvarník vycházející z tvůrčích kořenů graffiti a street artu. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze. Patřil k zakládající generaci writerů, postupně však převedl vizuální kulturu z prostředí ulice do prestižních galerijních prostor napříč celým světem. Uliční fasády a experimentální tvorbu vystřídala malířská plátna rozmanitých tvarů vlastní výroby. Jeho tvorbu provází neustálé zkoumání nových technik a struktur. Prostřednictvím geometrizujícího tvarosloví, precizní akrylové malby či vrstvených ploch se pouští do analýzy prostoru v rámci klasického obrazu.  Bezmezné nasazení, radost z hravého objevování a překonávání vlastních možností ve výsledku vede Jana Kalába k novátorství a odstraňování žánrových hranic.

Podporuje

  • Patron instalace

    PALLADIUM Praha

  • Za podpory

    Praha 1