Zdeněk Sýkora, David Vrbík (CZ) → Obklad větracích komínů Letenského tunelu v Praze

19:00 - 24:00
  • Satelity
  • Laserová projekce

O projektu

Ikonické dílo Zdeňka Sýkory je příkladem úspěšné implementace jeho originálního výtvarného systému, založeného na kombinatorickém principu, do architektury. Východiskem této realizace z roku 1969 je obraz Černo-bílá struktura 1967, tvořený kombinací černobílých geometrických elementů. Obklad komínů na Letné je vyroben ze skleněné mozaiky, která pokrývá plochu 521 m2. Objekt je od roku 2003 chráněn jako nemovitá kulturní památka České republiky. Černo-bílou strukturu v rámci festivalových večerů rozehraje laserovými projekcemi David Vrbík.

Signal Satelity jsou díla, která pracují s digitálními nástroji, modelováním a konstrukcí. Jedná se o díla mimo trasy festivalu, jež je možné navštívit kdykoli. Během festivalu však ožijí speciálním světelným programem. Jde také o díla, která souzní s letošním festivalovým tématem, kterým je Ekosystémy: Průzkum.

O umělci

Zdeněk Sýkora byl jedním z prvních umělců, kteří využili možností výpočetní techniky v procesu přípravy výtvarného díla. Stal se tak vzorem pro mnohé další generace tvůrců. V roce 1945 začal studovat výtvarnou výchovu a deskriptivní geometrii na Vysoké škole architektury a pozemního stavitelství ČVUT. Obor byl záhy přesunut na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, kde Sýkora od roku 1947 působil jako asistent a v letech 1966–1980 jako docent. Od 60. let pak vyučoval výtvarnou výchovu také na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Od ztvárnění krajiny postupně dospěl k abstrakci, v roce 1964 vytvořil ve spolupráci s matematikem Jaroslavem Blažkem první programované struktury s využitím počítače. Od roku 1973 vyvíjel zcela nový systém založený na náhodnosti, který byl základem liniových obrazů. Objevoval se na velkých mezinárodních výstavách konstruktivního umění, jeho díla jsou zastoupena v řadě světových i českých sbírek. Jeho obraz Linie č. 24 se v roce 2007 stal součástí stálé expozice Centre Pompidou v Paříži. Zdeněk Sýkora zemřel v Lounech v roce 2011.

Audiovizuální umělec David Vrbík začal svou tvůrčí kariéru v hudbě. V devadesátých letech komponoval skladby pro taneční divadlo, později se začal věnovat také animacím a programování jevištní technologie. Je zakládajícím členem taneční skupiny TOW, která oslovila taneční komunitu svým přístupem k technologiím, zejména synchronizací zvuku, světel a laserových projekcí. V roce 2004 spolu s Vladimírem 518 založil multižánrový projekt SPAM, kde se věnuje výzkumu možností audiovizuálního jazyka. Od roku 2019 se věnuje svému projektu V E K T R O S K O P, ve kterém pracuje s umělci domácí i zahraniční scény digitálního umění.

Podporuje

  • Za podpory

    TSK

  • Za podpory

    Panasonic Connect

  • Za podpory

    KVANT