Rafael Lozano-Hemmer (MX/CA) → Thermal Drift

19:00 - 24:00
  • Karlín/Holešovice
  • Interaktivní projekce

O projektu

Teplo, které prozradí lidskou existenci. Thermal Drift je interaktivní instalace, která vizualizuje vyzařování naší tělesné teploty. Pomocí termokamery zjišťuje tepelnou výměnu mezi těly návštěvníků. Těla totiž nekončí kůží, ale nepostřehnutelným obousměrným vyzařováním. Termální technologie využívá stále častěji policie či armáda. Základní lidský otisk, tedy teplo, se tak stává terčem, vystavuje nás riziku.

Tady jsme ale v bezpečí. Instalace Thermal Drift pracuje s tepelnou kamerou hravě, spojuje nás. Přerozděluje moc, kterou obvykle svírá ve svých rukou policie. Diváci sledují, jak tělesná teplota maluje jejich vlastní portréty. Nemohou se odtrhnout, sledují obraz až do chvíle, kdy jeho otisk definitivně zmizí.

O umělci

Rafael Lozano-Hemmer je mexicko-kanadský umělec, který pracuje s koncepty z oblasti architektury, technologií a performance. Do svých projektů rád zapojuje veřejnost. Využívá k tomu moderní technologie, jako jsou robotická světla, digitální fontány, počítačové sledování, mediální nebo telematické sítě. Inspirován fantasmagorickými obrazy, karnevaly a animatronickými kreacemi, tvoří díla pracující se světlem a stínem. V roce 2007 se Rafael Lozano-Hemmer stal prvním umělcem, který reprezentoval Mexiko na bienále v Benátkách. Svá díla pravidelně vystavuje a realizuje na přehlídkách a festivalech současného umění, stejně jako v nejpřednějších světových institucích, jako je MoMA v New Yorku, NGV v Melbourne, Tate Modern v Londýně, SFMOMA v San Franciscu, MAC v Montrealu, Museo Reina Sofía v Madridu nebo MUAC v Mexico City. Je držitelem řady prestižních ocenění. Mezi jeho nejznámější díla patří instalace Border Tuner. Ta spojila obyvatele na obou stranách americko-mexické hranice, kteří svými hlasy ovládali protínající se světelné paprsky.

Podporuje

  • Za podpory

    ZŠ Lyčkovo náměstí