← Zpět na aktuality
← Zpět na aktuality

Signal AR aneb naše virtuální trasa již tento víkend!

7. 10. 2021

Už se nemůžete dočkat festivalu? Co takhle si zkrátit čas naší programovou novinkou? Představujeme první permanentní projekt Signal Festivalu – Signal AR! Prozkoumejte umělecká díla v rozšířené realitě již tento víkend. 

Jak funguje Signal AR

Stáhněte aplikaci na App Store či Google Play pro smartphone nebo tablet. Vydejte se do pražského Karlína a podle mapy hledejte Signal značku. Každá značka má na sobě QR kód. Je to jednoduché. Stáhnete si aplikaci Signal AR. Přihlásíte se prostřednictvím emailu do aplikace a zkontrolujete, zda-li váš telefon Signal AR podporuje. V mapě si zaškrtnete Signal AR a vyrazíte do Karlína. Na místě najdete Signal značku, nascanujete ji skrze aplikaci a pak se už jen kocháte pohledem na vybrané umělecké dílo skrze svůj telefon. Virtuální trasa funguje každý den od 8:00 do 19:00 hodin. Celkem takto můžete objevit 6 virtuálních uměleckých děl. Ale pozor: Signal AR funguje pouze během dne.

Co vlastně je ta rozšířená realita?

Rozšířená či augmentovaná realita je nové tvůrčí médium, s nímž na zahraniční scéně pracují například londýnská Tate Gallery, společnost Apple nebo světoznámý dánsko-islandský umělec Olafur Eliasson. Jsme první v České republice, kdo v tomto rozsahu uvádí umění v rozšířené realitě. Vývoj aplikace nám trval celý rok, měli jsme ale super tým. Signal AR mohl vzniknout i díky práci kreativního studia Brainz Immersive, bicepsdigital a skvělých umělců a designérů, jejichž díla vám s radostí představujeme.

Na jaké instalace se můžete těšit a kdo za nimi stojí?

Každá z instalací je úplně jiná a jedinečná. Začít můžete u Negrelliho viadaktu, kde se nachází virtuální dílo Horizon Forbidden West. To doprovází uvedení jedné z nejočekávanějších her příštího roku, která vyjde na konzole PlayStation 4 a PlayStation 5. 

Další instalaci připravil vizuální umělec Jan Hladil ve spolupráci se skladatelem Michalem Šupákem. Audiovizuální dílo FIGURA VARIUS u Centrály Kooperativy pracuje s abstraktní prostorovou a geometrickou kompozicí generovanou v reálném čase za pomocí unikátního softwarového nástroje pro profesionální tvorbu obrazového obsahu. 

Jan Hladil & Michal Šupák - Figura Varius - Signal Festival
Jan Hladil & Michael Šupák – FIGURA VARIUS (Centrála Kooperativy)

Jan Kaláb začínal před více než dvaceti lety jako jeden z prvních českých writerů v ulicích Prahy. Vyjadřoval se prostřednictvím graffiti a následně 3D graffiti soch, které rozmísťoval po české metropoli a dalších městech. Teď se do veřejného prostoru vrací, přesněji na Lyčkovo náměstí. Jeho dílo Mechanická galaxie prozkoumává možnosti street artu v rozšířené realitě, která není limitována ochranou cizího majetku ani gravitací. 

Longiy je vizuální designér. Jeho tvorba a styl se oblékají do křiklavých barev, které občas čelí srážce s tvrdou linkou a plochou černobílé. V současné době spolupracuje především se studiem Brainz Immersive na projektech ve virtuální a rozšířené realitě. Aplikace nabídne jeho dílo The Visitors umístěné na Karlínském náměstí. 

Longiy - The Visitors (Karlínské náměstí) Signal Festival
Longiy – The Visitors (Karlínské náměstí)

Pod uměleckým jménem AOKU tvoří Daniel Kupr futuristické vizuální koncepty inspirované japonským anime, devadesátkovými kreslenými seriály, rave subkulturou, graffiti typografií a estetikou sci-fi. Jeho instalace najdou návštěvníci virtuální výstavy hned na dvou místech – u River City KarlínCorso Court.