SOFTlab (US) → IRIS

19 - 24 hod

O projektu

Galerijní zóna

Vstupenky jsou k zakoupení online a na všech 5 lokacích Galerijní zóny (Colloredo-Mansfeldký palác, Clam-Gallasův palác, Zrcadlová kaple Klementina, Hauch Gallery, Bar/ák) ve všech festivalových dnech od 19:00 do půlnoci.

Interaktivní instalaci Iris tvoří sestava zrcadel, která kolem dokola ohraničují – co jiného než – Zrcadlovou kapli pražského Klementina. Zrcadla se pohotově otáčejí v reakci na pohyb diváků po prostoru a zároveň v sobě odráží paprsky světla i jednotlivé tóny doprovodné hudby. V instalaci se mísí světlo se zvukem tak přirozeně, až se smývají jejich vzájemné hranice. V rotujících plochy zrcadel se odráží výjimečná architektura Zrcadlové kaple, tváře okolo stojících diváků i světelné záblesky, a vzniká tak unikátní, vertikálně rozdrobený panoramatický obraz.

Odraz interiéru je narušen s každým zvědavým pohledem, který do obrazu vstoupí. V umění se setkáváme s různými obrazy, sochami a dalšími artefakty. Díky své povaze je ale Iris zcela jiným dílem. Uměleckým médiem této instalace je totiž samotný prostor, ve kterém se nachází.

O umělci

Newyorské design studio se napříč různorodými médii zaměřuje hlavně na inovativní myšlenky. Na nich pak staví své interaktivní instalace, imerzivní projekce nebo velkoformátové sochy. Nezávisle na konečné podobě svých projektů nezanedbává SOFTlab přípravu a vždy se věnuje podrobnému výzkumu a experimentům. Tvrdá práce se studiu vyplácí - za projekty pro MoMA, deník The New York Times nebo Columbia University a sklízí samou chválu i odborné ceny.

Podporuje

  • US Embassy

  • Národní knihovna ČR