Struny Signalu (CZ) → Organik

19:00, 20:00, 21:00, 22:00

O projektu

11. – 13. 10.

vstupné: 170 Kč 

k zakoupení online či v kostele u Salvátora (Salvátorská 1) od 18:30 do 22:00 od 11.10. do 13.10.

Projekt Organik vznikl spojením inovativní hudební dramaturgie Strun podzimu a jedinečného vizuálního obsahu SIGNAL festivalu.

Kostelní varhany rozezní varhanice a skladatelka Katta. Hudba, kterou živě vytváří, je sugestivní, hypnotizující zvukovou krajinou, jejíž progresivní až vesmírný sound pochází výhradně ze zvukových možností klasických chrámových varhan. Diváci v lavicích kostela zůstanou místy na pochybách, zda ještě slyší zvuky varhan, nebo se jedná o syntetizátor. Všechny zvukové efekty ale vznikají analogově.

O světelnou složku projektu se postarali umělci kolektivu BLOK_4. Využili velkolepé vertikální zrcadlové fólie, která odráží hloubku celého prostoru, a kyvadla, v jehož středu pulzuje světelný zdroj. Oltář, kam směřují oči diváka, tak propojili s varhany umístěnými za jeho zády. Unikátní kinetická instalace proplouvá středem chrámové lodě a v kombinaci se zvukem varhan a dechberoucí architekturou kostela divákům zajistí až fyzický zážitek.

O umělci

Varhanice a skladatelka Katta získala mezinárodní renomé ve světě klasické hudby jako varhanní virtuózka a cembalistka. Mezi varhaníky je ovšem výjimkou: komponuje vlastní originální skladby, ve kterých často využívá svůj hlas, otevírá nové zvukové světy a ukazuje, jak mohou znít varhany v 21. století.

BLOK_4 tvoří Tomáš Bukáček, Luboš Rezler, Filip Marek a Adam Mach. Věnují se experimentálnímu filmu, audiovizuálním instalacím a performance a pro jejich tvorbu je charakteristické citlivé zacházení s prostorem, materiály a teplotními i elektrickými světelnými zdroji.

Podporuje

  • Struny podzimu

  • Robe

  • Barrisol