Laterna magika (CZ) → Citová paměť

19:00 - 24:00
  • Karlín/Holešovice
  • Projekce / performance

O projektu

Multimediální a multižánrové divadlo Laterna magika oslaví během Signal Festivalu 65. výročí. Projekt Citová paměť spojuje historii a současnost umění. Instalaci připravila režisérka Tereza Vejvodová spolu s uměleckým šéfem Laterny magiky Radimem Vizvárym. Autoři se rozhodli technologicky a myšlenkově zhodnotit nejdůležitější milníky Laterny magiky a vytvořit z nich něco neobvyklého. Nadčasově a svěže pracují s myšlenkami, přístupy a postupy jejích zakladatelů, Alfréda Radoka a Josefa Svobody. Návštěvníci mohou procházet cyklickými prostory – bezčasím, minulostí, přítomností a budoucností. V centru celého prostředí se odehrává hlavní motiv, symbolizující přítomnost.

Tématem instalace je koncept „citové paměti“. Tento termín definoval jeden ze zakládajících členů souboru, Alfréd Radok. Citová paměť se podle něj podobá procesu, kdy dva fotografické negativy zkušenosti, a to jednak té reálné a jednak umělé, splynou do jednoho pozitivu, na základě něhož je možné porozumět kódům uměleckého vyjádření. Citová paměť má moc spojovat přítomnost (cit) s minulostí (paměť) a je zásadním principem, v jehož centru stojí člověk samotný, nikoliv technologie. Pokud se snažíme vizualizovat naši budoucnost, zapojujeme právě naši citovou paměť. Instalace je podpořena živým vystoupením performerů, se kterými budou diváci, vstupující do prostoru plného světel, videoprojekcí a zvuků, konfrontováni.

Režisérkou a autorkou konceptu představení je Tereza Vejvodová.

Každou půl hodinu se můžete těšit na vystoupení účinkujících.

Muzeum města Prahy zcela mimořádně pootevře dveře hlavní budovy na Florenci

Signal Festival v rámci spolupráce s Muzeem města Prahy nabídne návštěvníkům nevšední zážitek. Poprvé od začátku rekonstrukce zpřístupní veřejnosti na několik dní hlavní budovu na Florenci. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost vstoupit do jejího druhého patra.

Prostor nemá bezbariérový přístup.

UMĚLECKÝ TÝM

režie a koncept Tereza Vejvodová
námět a supervize Radim Vizváry
choreografie Alexandr Sadirov
scénografie Kateřina Jirmanová
interaktivní projekce Nicola Pavone
projekce Julius Štefan
hudba Džian Baban, Šimon Herrmann
sound design Jan Brambůrek
kostýmy Petra Vlachynská

tanečníci
Adéla Abdul Khaleg
Kristýna Koudelová
Lukáš Homola
Taro Tamura

O umělci

Signal Festival a Laterna magika navazují na úspěšnou loňskou spolupráci. Laterna magika je multimediální a multižánrové divadlo. Je jedním ze souborů pražského Národního divadla a působí v prostorách Nové scény ND. Svým unikátním přístupem k divadelní poetice si vytvořila světové renomé. Její základní princip, tedy interaktivní propojení filmové projekce s pohybem a hereckou akcí, postupně doplnily nové technologie, například digitální projekce nebo nová média včetně realtimových programovatelných softwarů. V inscenacích Laterny magiky se propojuje multižánrovost skrze pohyb, tanec, hlas, slovo, hudbu i výtvarné prvky, které jsou jejím jedinečným a neoddiskutovatelným podpisem. Od ledna 2021 je novým uměleckým šéfem Laterny magiky Radim Vizváry. Jeho vizí je multižánrové divadlo, které bude více experimentovat s novými technologiemi, naváže mezioborové spolupráce a vydá se i mezi další diváky cestou site specific projektů a intervencí ve veřejném prostoru.

Tereza Vejvodová je filmová režisérka, scenáristka a multimediální umělkyně. Vystudovala hranou režii na FAMU, v tvorbě ji ale zajímá spíše experiment s hranicemi filmového média, především jeho styčné plochy s výtvarnými a hudebními postupy. Věnuje se zejména nezávislé filmové tvorbě, ale i video instalacím pro divadlo a galerijní prostory.

Podporuje

  • Za podpory

    Národní divadlo

  • Za podpory

    Muzeum města Prahy