Laterna magika (CZ) → Citová paměť

19:00 - 24:00
  • Projekce / performance

O projektu

Multimediální a multižánrové divadlo Laterna magika oslaví během Signal Festivalu 65. výročí. Projekt Citová paměť spojuje historii a současnost umění. Instalaci připravila režisérka Tereza Vejvodová spolu s uměleckým šéfem Laterny magiky Radimem Vizvárym. Autoři se rozhodli technologicky a myšlenkově zhodnotit nejdůležitější milníky Laterny magiky a vytvořit z nich něco neobvyklého. Nadčasově a svěže pracují s myšlenkami, přístupy a postupy jejích zakladatelů, Alfréda Radoka a Josefa Svobody. Návštěvníci mohou procházet cyklickými prostory – bezčasím, minulostí, přítomností a budoucností. V centru celého prostředí se odehrává hlavní motiv, symbolizující přítomnost.

Tématem instalace je koncept „citové paměti“. Tento termín definoval jeden ze zakládajících členů souboru, Alfréd Radok. Citová paměť se podle něj podobá procesu, kdy dva fotografické negativy zkušenosti, a to jednak té reálné a jednak umělé, splynou do jednoho pozitivu, na základě něhož je možné porozumět kódům uměleckého vyjádření. Citová paměť má moc spojovat přítomnost (cit) s minulostí (paměť) a je zásadním principem, v jehož centru stojí člověk samotný, nikoliv technologie. Pokud se snažíme vizualizovat naši budoucnost, zapojujeme právě naši citovou paměť. Instalace je podpořena živým vystoupením performerů, se kterými budou diváci, vstupující do prostoru plného světel, videoprojekcí a zvuků, konfrontováni.

Režisérkou a autorkou konceptu představení je Tereza Vejvodová.

Každou půl hodinu se můžete těšit na vystoupení účinkujících.

Muzeum města Prahy zcela mimořádně pootevře dveře hlavní budovy na Florenci

Signal Festival v rámci spolupráce s Muzeem města Prahy nabídne návštěvníkům nevšední zážitek. Poprvé od začátku rekonstrukce zpřístupní veřejnosti na několik dní hlavní budovu na Florenci. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost vstoupit do jejího druhého patra.

Prostor nemá bezbariérový přístup.

UMĚLECKÝ TÝM

režie a koncept Tereza Vejvodová
námět a supervize Radim Vizváry
choreografie Alexandr Sadirov
scénografie Kateřina Jirmanová
interaktivní projekce Nicola Pavone
projekce Julius Štefan
hudba Džian Baban, Šimon Herrmann
sound design Jan Brambůrek
kostýmy Petra Vlachynská

tanečníci
Adéla Abdul Khaleg
Kristýna Koudelová
Lukáš Homola
Taro Tamura

Umělec*kyně

Laterna magika je multimediální a multižánrové divadlo. Je jedním ze souborů pražského Národního divadla a působí v prostorách Nové scény ND. Svým unikátním přístupem k divadelní poetice si vytvořila světové renomé. Její základní princip, tedy interaktivní propojení filmové projekce s pohybem a hereckou akcí, postupně doplnily nové technologie, například digitální projekce nebo nová média včetně realtimových programovatelných softwarů. V inscenacích Laterny magiky se propojuje multižánrovost skrze pohyb, tanec, hlas, slovo, hudbu i výtvarné prvky, které jsou jejím jedinečným výrazem.

Miřenka Čechová je performerka, choreografka, režisérka a spisovatelka, v současnosti je jednou z nejvýraznějších osobností experimentálního tanečního divadla. Během studia na pražské DAMU a HAMU získala prestižní Fulbrightovo stipendium na American University ve Washingtonu DC, kde založila nový obor fyzického divadla. Jako autorka a performerka má na svém kontě více než čtyřicet celovečerních inscenací, z nichž mnohé získaly významná zahraniční ocenění. Jako režisérka a choreografka pak vytvořila řadu inscenací či operních režií, např. Opera and the French Revolution, pro níž byla oslovena americkým barokním orchestrem Opera Lafayette a byla uvedena v Rose Theatre Lincoln Center v New Yorku. V poslední době se výrazně věnuje dokumentárnímu tanečnímu divadlu (docu-dance), a to např. v sérii Invisible o ženách-umělkyních, multimediálním projektům a kurátoruje aktivistické performance. Aktuálně je Miřenčina práce k vidění např. v Paláci Akropolis skrze projekty Miss AmeriKa, Baletky nebo Light in the Darkness – divadelní počin, který vznikl ve spolupráci s choreografem a performerem Radimem Vizvárym.

Linda Arbanová je VJka, lektorka a vizuální umělkyně. Do roku 2021 se věnovala filmové výchově a vedla pražskou Aeroškolu. V současnosti vytváří koncertní projekce, videoklipy, propagační a dokumentační videa pro kapely Jakub König, Zvíře jménem Podzim, Kittchen, Lenka Dusilová a další. Pracovala na projekcích pro několik divadelních představení pod režií Miřenky Čechové. Vede workshopy VJingu. 

Martin Hůla je hudebník, sound designer, skladatel a tvůrce projekčního obsahu a zvukové složky představení. Je známý ze svých sólových projektů jako rapper a producent Bonus, ale také jako skladatel a producent minimalistické elektroniky Martin Tvrdý i skladatel divadelní a filmové hudby. V současné době spolupracoval s Národním divadlem či Spitfire Company. Složil autorskou hudbu k tanečním projektům Jiřího Bartovance nebo k filmům Jiřího Havelky a Miroslava Krobota. Jako lektor vedl mnoho workshopů pro děti i dospělé profesionály.

Podporuje

  • Za podpory

    Národní divadlo

  • Za podpory

    Muzeum města Prahy